РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ З НЕДОПУЩЕННЯ ПОШИРЕННЯ ВИПАДКІВ COVID-19 В ПЕРІОД ПРОВЕДЕННЯ ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ
![]() |
На виконання Постанов Кабінету Міністрів України № № 211, 215 рішень Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 та постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сумської обласної державної адміністрації від 12.03.2020 щодо здійснення заходів щодо запобігання поширенню серед населення області захворювань, спричинених COVID 2019, керуючись стст.7,22,30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ст.8, 9, 10,11, 18,33,34 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області доводить до Вашого відома рекомендації щодо проведення на підпорядкованих об’єктах профілактичних та протиепідемічних заходів в період проведення весняно-польових робіт: |
- провести роз’яснювальну роботу серед робітників щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників, а саме частого миття рук, дотримання кашльового етикету, використання антисептиків для обробки рук, дотримання самоізоляції та повідомлення сімейного лікаря (медичного працівника) у разі проявів захворювання;
- негайно відстороняти від роботи працівників з будь якими проявами респіраторних та інших захворювань. Попередити про необхідність самоізоляції у разі захворювання та звернення до сімейного лікаря (медичного працівника);
- при проведенні робіт по протруюванню посівного матеріалу дані роботи повинні проводитися максимально поза приміщеннями складів на відкритому повітрі з дотриманням працівниками відстані не менше 1,5-2 метра;
- не допускати скупчення робітників;
- всі розпорядчі заходи по наданню завдань проводити на відкритому повітрі поодинці з кожним працівником або з дотриманням відстані 1,5-2 м і застосування засобів індивідуального захисту органів дихання. Як можливий варіант - надання розпоряджень з застосуванням засобів мобільного зв’язку;
- перевезення працівників до місць проведення робіт здійснювати в транспорті, який можливо провітрювати під час руху, при цьому повинні бути застосовані засоби індивідуального захисту органів дихання; при використанні автобусів забезпечити проведення вологого прибирання з застосуванням деззасобів;
- при щоденних медичних оглядах водіїв транспортних засобів в обов’язковому порядку забезпечити суворий контроль з температурним скринінгом, опитуванням стану здоров’я з документуванням зазначеної інформації (П.І.Б., стан здоров’я, підпис); КАТЕГОРИЧНО не допускати до роботи хворих осіб та скеровувати їх до сімейного лікаря для організації самоізоляції;
- при організації харчування механізаторів на польових станах звернути увагу на дотримання особистої гігієни (встановити умивальники, забезпечити миючими та антисептичними засобами, одноразовими паперовими рушниками);
- приймання їжі організовувати не в закритих замкнених приміщеннях, як можливий варіант - відкриті навіси частково закриті з півдня;
- кухар, що обслуговує механізаторів, повинен бути забезпечений індивідуальними засобами органів дихання, працювати в гумових рукавичках, санітарному одязі, своєчасно проходити медичний огляд та не бути хворим на час роботи гострими респіраторними та кишковими захворюваннями;
- миття столового та кухонного посуду повинно здійснюватися на базовому харчоблоці;
- під час заправки автомобільного транспорту пальним мінімізувати прямі контакти водіїв з працівниками АЗС; передача маршрутних документів повинна здійснюватися через віконечка, розмови проводяться дистанційно;
- на АЗС забезпечити обробку ручок та поверхонь заправних пістолетів розчинами дезінфекційних засобів;
- всі роботи в складах, коморах, майстернях, гаражах, кузнях, кочегарках повинні проводитися без знаходження сторонніх осіб, які не задіяні в даних виробничих процесах;
- забезпечити у всіх закритих приміщеннях проведення вологого прибирання не рідше 3 разів на добу (підлога, санітарно-технічне обладнання, поручні, дверні ручки, інші контактні поверхні), в т. ч. в обідню перерву та у кінці робочого дня з застосуванням зареєстрованих в Україні дезінфікуючих заходів, а також раціонального режиму провітрювання;
Використання дезінфікуючих засобів
- При проведенні дезінфекційних заходів необхідно використовувати дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства (Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» ст.. 33,34 та Постанова Кабінету Міністрів України № 908).
- Використання препаратів (приготування робочих дезрозчинів) здійснювати відповідно до Методичних рекомендацій, затверджених Міністерством охорони здоров’я України (враховувати об’єкти обробки, концентрацію препарату та термін експозиції).
- антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
- препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо)
- для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби бажано таблетованих форм для забезпечення чіткого дозування препарату
Основні профілактичні індивідуальні заходи
- гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
- гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
- утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
- утримання від дотиків обличчя руками;
- у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
- використання медичної маски на роботі та в місцях громадського користування, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.